30. 8. 2016

Jak by se vám líbil nový park v samém centru Poruby? Níže představujeme naši vizi, která se jmenuje Centrální park Poruba. V tuto chvíli se jedná pouze o vizi – podmínkou pro realizaci by byla mj. změna územního plánu, který v tuto chvíli s parkem neuvažuje, a dále zajištění financování na parkové a terénní úpravy (odhadem jednotky miliónů korun, bez staveb lávek a hřiště).

Nový park v srdci Poruby, na jih od Okresního soudu a Polské ul., obloukem ke Kauflandu a přes býv. Bártkův statek až k ul. Nad Porubkou. Převážně rozpýtelná zeleň, dostatek slunce, ale hlavně odstínění od rušných komunikací pro každodenní relaxaci, in-line brusle nebo třeba čtení na lavičce pod památným jasanem. Dovedete si to představit pár metrů od vašeho bydliště?

Poruba nabízí více menších zelených ploch (Havlíčkovo nám., Pustkovecké údolí na rozhraní Poruby a Pustkovce), vždy ale stranou od starého centra Poruby, které představuje Hlavní třída. A přitom téměř v centru Poruby se nabízí urbanisticky dosud nedořešené území s nezastavěnými plochami, které ovšem nejsou pro pěší ani cyklisty přívětivé (nezpevněné komunikace, absence vzrostlé zeleně nebo naopak zeleň zcela neudržovaná a neprostupná).

Námi navrhované řešení také myslí na cyklisty – bezpečné přemostění Francouzské ul. menší lávkou- či pejskaře – nové cvičiště stranou podél ul. Nad Porubkou.

Prohlédněte si naše vizualizace níže a pošlete nám svůj názor!

Obr. č. 1: Nové mimoúrovňové propojení pro pěší a cyklisty ve směru Hlavní tř. – Ukrajinská (nová lávka přes ul. Francouzská).

Obr. č. 2: Nová lávka pro pěší poblíž zastávky MHD Kubánská (přes ul. Polská).

Obr. č. 3: Nové víceúčelové hříště pro děti i dospělé.

Obr. č. 4: Místo pro veřejné grilování.

Obr. č. 5: Ovál pro in-line (vedle Kauflandu).

Obr. č. 6: Nové cvičiště pro pejskaře (podél ul. Nad Porubkou).

Zobrazení na mapě zde.

Fotodokumentace a komentář (dnešní stav)

Celkový pohled na severní část, v pozadí vyústění Hl. třídy. Místo vhodné pro centrální sportoviště a rozptýlenou zeleň.

Pohled ze stejného místa směrem na JZ k Polské ulici. V popředí malý lesík vhodný k rozšíření o zeleň do okolí.

Uprostřed lesíku (pohled na S směrem k Okresnímu soudu). Chybí lavičky, zpevněné cesty, odpadkové koše.

Komplikované křížení cyklotrasy (W) s ul. Francouzská. Navrhujeme přemostění lávkou v přímém směru Hl. třída – Ukrajinská. Významná úspora času při projíždění oblasti na kole ve směru Poruba-Svinov, zvýšení bezpečnosti a plynulosti silniční dopravy.

Vyústění Hl. třídy v křížení s ul. Francouzská. Cyklostezka zde odbočuje doprava, kříží Francouzskou ul. společně s přechodem pro chodce (viz. předchozí obr.) a poté opět kříží pravé rameno Hl. třídy společně s dalším přechodem pro chodce. Navrhujeme přímé přemostění lávkou v ose stávající cyklostezky s možnými odbočkami vlevo a vpravo na nově budovanou cyklostezku podél Francouzské ul.

Ukázka možného přemostění Francouzské ul. jako odlehčená lávka pro pěší a cyklisty (tato se nachází nedaleko u prodejny Hruška). Tato lávka by měla působit odlehčeně a vzdušně.

Souběžně s Francouzskou ul. byla nedávno ukončena výstavba nové cyklostezky Psohlavců – Martinovská.

Billboard uprostřed travnaté plochy nedalo Polské ul. Cvičit lze nejen na reklamní ploše. I tato velká travnatá plocha by si zasloužila lepší využití např. v podobě venkovní posilovny a rozptýlené zeleně.

Vyhrazený pruh pro cyklisty končí před zastávkou MHD Kubánská (ul. Polská). Vyobrazený přechod pro chodce je jediným úrovňovým křížením s Polskou ul. Nabízí se osazením světelných semaforů nebo ještě lépe přemostěním lávkou pro pěší i cyklisty (v odlehčené verzi).

Další volná travnatá plocha za ul. Polská, v pozadí Bártův park, před ním parkoviště. Bohužel úzké místo celé oblasti. Za zády a vlevo Polská ul., vpravo i vlevo věžáky, v popředí parkoviště.

Pohled na JZ, v pozadí Francouzská ul., nalevo Bártův park a zahrádkářské kolonie. Zcela volná plocha bez využití.

Bártův park v podobě divoké zeleně. Na konci území strmě padá ke křižovatce Francouzská x Nad Porubkou. Navrhujeme ponechat jako kousek divoké zeleně ve městě.

Pohled od Kauflandu směrem na SZ na severní část Bártova parku (vlevo). V pozadí věžáky mezi Francouzskou a Polskou ul. I tato volná plocha je v polovině přetnuta spojovací komunikací s parkovištěm.

Běžný pohled z dnešních sídlišť. V minulosti zbudované hřiště na míčové hry (typicky pro starší děti a mládež) je zpustlé, bez potřebného vybavení (branky, koše, sítě aj.) (v popředí). Za stromy nově vybudované dětské hřiště s prolézačkami, skluzavkami a pískovištěm je pouze pro mladší děti od 1 do 7 let. Toto se nachází u věžáků hned za parkovištěm. Kde si budou hrát starší děti, až odrostou z pískovišť?

Uložit