15. 8. 2016

Schválení reorganizace soudem vítala řada komentátorů pozitivně. Nejpozitivněji však samotná OKD, které to pravděpodobně přinese peníze od státu na další fungování.

klega_j

Mgr. Jiří Klega, předseda SZ Ostrava

Nicméně většina snah o obdobně velké reorganizace zatím selhala a firmy nakonec tak jako tak skončily v konkurzu. Reorganizace tak byla jen odkladem krachu. A totéž hrozí u OKD. Příčiny, které patrně povedou ke konkurzu, totiž zatím nikdo neřeší. OKD zejména chybí schopné vedení. To stávající jím zatím není nebo se tak aspoň nechová. A jelikož insolvenční správce s požehnáním soudu popřel desetimiliardovou pohledávku stávajícím vlastníkům, kteří mají OKD nyní řídit, nelze očekávat velkou energii ani od nich. Z vyjádření jejich zástupců se dá předpokládat, že svou energií budou směřovat spíše do mezinárodních arbitráží proti České republice za své údajně zmařené investice, než do oživení a akceschopnosti OKD.

Rovněž chybí OKD investor, pokud tedy nechceme akceptovat fakt, že si OKD udělá dlouhodobě dojnou krávu z České republiky, což by také nebylo pro občany a daňové poplatníky výhodné. S takovou patrně skonči OKD v konkurzu i přes dočasnou snahu o reorganizaci. Rychlý a neřízený krach OKD by byl pro daňové poplatníky stejně náročný jako nesystémové „dotování“ OKD státem systémem různých půjček, které nemusí být návratné. Nejhorší variantou by však bylo, kdyby o dalším vývoji začala rozhodovat nějaká mafiánská skupina propojených lidí z politiky, insolvenčního řízení, věřitelů atd., což bohužel také není zcela nereálný vývoj s ohledem na českou historii a zkušené podvodníky tohoto typu, kteří mnozí stále chodí po svobodě a mají volné ruce, kontakty i finance na další „zábavičku“. Věřme však, že se najde kontrolovaný a rozumný způsob řešení této těžké situace, který bude co nejméně bolestivý jak pro daňové poplatníky, tak pro zaměstnance OKD i stát.

Mgr. Jiří Klega, předseda,
Strana zelených Ostrava