2. 2. 2020

Zelené nově od 25. ledna 2020 vede spolupředsednická dvojice Magdalena Davis a Michal Berg. Byli zvoleni na sjezdu v Ústí nad Labem.

Zelení vstupují do úplně nové éry, lidé mohou zapomenout na vše, co o nich ví. Našim cílem je, aby volby v roce 2021 byly o nejdůležitějším tématu současnosti, tedy o klimatické krizi,“ říká Michal Berg.

Oba máme zkušenosti ze zahraničí a chceme navázat na úspěchy zelené politiky jinde v Evropě. Po tématech týkajících se klimatu a životního prostředí je ve společnosti obrovská poptávka a jiné politické strany ji rozhodně nemají jako nejvyšší prioritu. To mají pouze Zelení,“ dodává Magdalena Davis.

Spolupředsednictví je termín označující model vedení organizace, kde je místo jediné vůdčí osobnosti více předsedů se stejnými právy a podílem na moci (nejčastěji dva). Častým případem je spolupředsednictví právě u zelených politických stran, kde jsou místa obsazována s cílem zajistit vyrovnané zastoupení mužů a žen. Další motivací pro uplatnění spolupředsednictví je posílení konsenzuálního rozhodování na úkor silové vlády nadpoloviční většiny.

Koncept spolupředsednictví si Zelení schválili již na počátku roku 2015 v Brně. Spolupředsednictví tak funguje jak na místní úrovni (např. základní organizace v Novém Jičíně), krajské úrovni (např. Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj) i v nejvyšším vedení strany.

Zelení tak chtějí být moderní stranou a ukázat, že rovné příležitosti mužů a žen nejsou v programu strany jen prázdné gesto. Tento princip uplatňujeme i v orgánech strany a na kandidátkách. Ženy do politiky patří a ukazuje se, že naše starostky jsou úspěšné. Spolupředsednictví funguje u zelených nejen v Německu, ale i ve Švédsku či Švýcarsku.