1. 2. 2021

Celostátní sjezd Strany zelených, který se konal 30. ledna 2021, ocenil dlouholetého člena naší ostravské organizace Ladislava Vrchovského za jeho celoživotní přínos zelené politice a demokracii v České republice udělením titulu zasloužilého člena.

Ladislav Vrchovský se narodil 25. června 1948 v Českých Budějovicích, vyrůstal na Valašsku, žije v Ostravě. V letech 1969 až 1989 pracoval jako horník v dolech OKD, kam ho poslala KSČ za veřejný odpor proti obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. V listopadu 1989 se stal předsedou stávkového výboru OKD a organizoval generální stávku na Ostravsku. V roce 1992 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění za Občanské fórum.

V devadesátých letech byl členem zastupitelstva statutárního města Ostravy a předsedou kulturní komise. Je zakladatelem ostravského folklorního festivalu Folklor bez hranic, členem odborné rady národního poradenského střediska NIPOS-ARTAMA při Ministerstvu kultury ČR, působí jako lektor a předseda porot a lektorských sborů na divadelních přehlídkách a festivalech v ČR i v zahraničí.

Od roku 1992 pracoval jako regionální žurnalista s orientací na kulturu, v současnosti se věnuje publicistice, divadelní kritice, spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí a také s internetovým kulturním deníkem Ostravan. Věnuje se také své publikační činnosti, od roku 2016 již vydal šest knih, mezi nimi autobiografický román „Z podzemí ke slunci“ anebo román o životě jednoho ze zakladatelů Československa „Generál Heliodor Píka a jeho vrazi“.

Členem Strany zelených je od roku 2006, v letech 2008 až 2012 byl členem předsednictva. Po angažmá Zelených ve vládě s ODS a jejím pádu v roce 2009, kdy následoval odchod řady členů v Moravskoslezském kraji, se Ladislav Vrchovský postavil do čela krajské organizace a situaci v kraji konsolidoval. Ve funkci předsedy Krajské organizace Strany zelených Moravskoslezského kraje působil až do roku 2015. Ještě delší dobu působil jako předseda základní organizace Ostrava.

Mezi Zelenými je jedním z mála členů, kteří velmi dobře znají hornické prostředí a situaci OKD. K tématu těžkého průmyslu v MS kraji a zejména hornictví a jeho transformaci či k různým souvisejícím kauzám se za Zelené vyjadřoval při mnoha příležitostech. Jako Zelený vystupoval i na celé řadě demonstrací nejen v Ostravě a to včetně těch organizovaných Milionem chvilek pro demokracii.