11. 4. 2016

Strana zelených, kterou reprezentuje v zastupitelstvu Ostravy-Vítkovic Bc. Daniel Verner (SZ) přináší informace k bezpečnosti v tomto obvodu, který má asi 8.000 obyvatel. Přinášíme kompletní vyhodnocení bezpečnostní situace za druhou polovinu roku 2015.

Bc. Deniel Verner, zastupitel SZ

Zastupitel za Stranu zelených, Bc. Daniel Verner k bezpečnosti ve Vítkovicích říká: „Situace se zlepšuje, ale je třeba brát v úvahu také vliv počasí na intenzitu trestné činnosti a přestupků vůči veřejnému pořádku. Letní měsíce ukáží, jestli nastal nějaký posun.“

V druhém pololetí roku 2015 bylo ve Vítkovicích celkem 711 trestných činů, což je mírný pokles (o 16 trestných činů) oproti stejnému období roku 2014. Z toho bylo objasněno celkem 283 trestných činů, což představuje přibližně 4 objasněné případy z deseti. Přestupků bylo řešeno celkem 781. I zde je pokles o 158 přestupků oproti 2. pololetí roku 2014.

Z těchto trestných činů připadalo 47 na násilnou kriminalitu. Ta je ve Vítkovicích páchána nahodile, pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek buď jedním pachatelem nebo ve skupinách a iniciátoři těchto skutků se vyznačují zvýšenou agresivitou, uvádí policie.I v oblasti krádeží věcí po překonání překážky (vloupání) došlo k poklesu. V porovnání se stejným obdobím roku 2015 se počet krádeží snížil o 42 případů, na 44 trestných činů. Nejčastěji byla vykrádána auta v blízkosti nákupních center nebo ubytovacích zařízení. Pachatelé využívají toho, že lidé si stále nechávají v zaparkovaných autech viditelně odložené věci.

Kromě státní policie, řeší bezpečnost ve Vítkovicích také městská policie. Nejčastěji ve Vítkovicích řešila policie konzumaci alkoholu na veřejnosti, tzv. špatné parkování nebo znečištění veřejného prostranství. Za sledované období bylo ve Vítkovicích sesbíráno 41 kusů použitých injekčních stříkaček a jehel, přestože je to stále hodně, došlo i v této oblasti ke zlepšení (nejvíce injekčních stříkaček bylo ve Vítkovicích nalezeno na ulici Erbenova a Tavičská).

Kompletní zpráva o bezpečnosti