3. 10. 2017

Moravskoslezský kraj vyhlásil 2. října zakázku na odstranění materiálu z lagun Ostramo ve Vratimově. Odtěžení, odvezení a odstranění materiálu si vyžádá přes 40 milionů korun, z nichž 80 procent pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí České republiky.

Předmětem bude odtěžení, odvezení a odstranění veškerého materiálu ze sanace lagun Ostramo uloženého na deponii a přilehlém náspu v jižní části areálu bývalých Vratimovských papíren, a to konkrétně na pozemku parcelní číslo č. 91/1 v katastrálním území Vratimov, včetně zpracování prováděcího projektu, monitoringu prací a sanované lokality, závěrečné zprávy o provedených pracích a provedení záznamu do Systému evidence kontaminovaných míst (SEKM). K odstranění materiálu musí dojít na území České republiky v režimu Zákona o Odpadech a jeho prováděcích vyhlášek. Současně je vyloučena možnost vytváření mezideponie materiálu kdekoli jinde, než v zařízeních, kde má dojít k jeho odstranění.

Místo ve Vratimově po Lagunách Ostramo

Předpokládaná hodnota je asi 32 milionů Kč bez DPH. Firmy, které se o odtěžení budou ucházet mohou absolvovat prohlídku místa plnění v úterý 17. října.

Uchazeči musí doložit osvědčení MŽP o odborné způsobilosti pro geologické práce – osvědčující odbornou způsobilost projektovat, provádět a vyhodnocovat geologické práce, projektovat, provádět a vyhodnocovat geologické práce, pro obory hydrogeologie a sanační geologie.

Každá firma musí navíc prokázat zkušenost se sanací ekologické zátěže, která v minulosti zahrnovala i odvoz a odstranění nebezpečných odpadů v hodnotě min. 20 mil. Kč bez DPH. Dodavatelé musí také předložit přehled zařízení, kterým bude sanace vykonávat.

Mapový podklad: Mapy.cz