(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-21107382-2', 'auto'); ga('send', 'pageview');

4. 11. 2019

Datum 17. listopadu je nejen Mezinárodním dnem studentstva, ale v Česku je tento státní svátek chápán jako datum tzv. sametové revoluce v roce 1989. První obsáhlejší zprávy o demonstraci na Národní třídě v Praze 17. listopadu se většina Ostravanů dozvěděla ze zahraničního rozhlasu. Další dny však události nabraly dynamiku a od 20. listopadu se Ostrava změnila v jednu plakátovací plochu a na tehdejším náměstí Lidových milicí proběhla první velká demonstrace. Spontánně také vznikala na závodech a institucích Občanská fóra, které zastřešilo 24. listopadu ostravské koordinační centrum OF. Zdejším specifikem byla oproti jiným velkým městům poměrně silná pozice KSČ, jejíž příznivci projevili na několika mítincích podporu tehdejšímu vedení státu. I zde však režim ztratil pozice, čehož symbolem bylo odstranění sochy milicionáře 29. 12. z náměstí, které bylo o několik dnů dříve přejmenováno z náměstí Lidových milicí na Masarykovo.

„V to, že revoluce vyjde, jsem začal věřit až v den generální stávky,“ říká Ladislav Vrchovský, zakladatel Občanského fóra v Ostravě, jeden z prvních polistopadových poslanců a člen Zelených v Ostravě o událostech v krajském městě v listopadu děvětaosmdesátého roku.

„V ten den jsem byl na Festivalu polských komorních divadel a ten festival měl jeden zajímavý moment. Otevřela se opona, na jeviště přiběhlo děvče s ovázanou hlavou a řeklo: „Tuto vládu nechceme, tato vláda bije děti!“ My jsme začali tleskat a mysleli jsme si, že jde o hru, divadelní představení. Děvče nás ale gestem umlčelo a řeklo, že to, co má na hlavě, je od obušku. Lidem se to zdálo ještě poměrně dlouho jen jako „pražská událost“, ale během týdne už jsme v Ostravě spěli ke generální stávce.“

Ladislav Vrchovský
Ladislav Vrchovský je český novinář, divadelní publicista a kritik, pořadatel kulturních akcí a politik, po sametové revoluci československý poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění za Občanské fórum, později za Občanské hnutí, v současnosti člen Strany zelených v Ostravě.

„Já jsem tehdy do Prahy vzkazoval, ať se nebojí, že Ostrava je jako parní válec, vzkazoval jsem, že přikládáme, ať se nikdo nebojí, že až se ten parní válec dá do pohybu, pak už jej nikdo nezastaví. Přesvědčit dělníky a horníky byl skutečně úkol. Kdyby ti neřekli, že chtějí změnu, dopadl by listopad úplně jinak. Lidé zde byli vychováváni heslem „já jsem havíř, kdo je víc“. Měli se tehdy dobře a změnit myšlení lidí, že už možná nebudou preferováni jako doposud, to bylo těžké,“ doplňuje k listopadu 1989 Ladislav Vrchovský.

A jak vidí Ladislav Vrchovský vývoj politické kultury v současnosti? „Nejvíc mně bije do očí ta změna ve sledování vlastního cíle politika, který je nadřazen nad státní zájmy. Politické strany jdou cestou slibů, které nelze splnit, ale hlavní je to, že jim člověk uvěří a dá hlas,“ uzavírá.

V Ostravě se bude konat po čtyři dny k připomenutí listopadových dní vícežánrový program, např. v Komorní scéně Aréna budou mít lidé možnost povídat si přímo s účastníky listopadových demontrací v Ostravě. Program v Ostravě bude probíhat od 15. do 18 listopadu 2019.

Info: ČRo Vltava, ČRo Plus, Moderní dějiny.