4. 10. 2016

Ostravsko přichází o desítky až stovky milionů ročně, které by mohly lidem zvýšit kvalitu života, zlepšit ovzduší a vytvořit pracovní místa

Velké firmy, které produkují emise, platí ročně stamilióny za to, že znečišťují ovzduší lidem v regionu. Tyto peníze však nejdou k těmto lidem, jak by to bylo logické, ale mizí často jinde. Proč? Peníze jdou do státního fondu, místo aby zůstaly v regionu, který je znečišťován. A stát je pak rozděluje všude možně a všelijak. Peníze se tedy …nevracejí všechny zpět tam, kde by měly pomáhat. A mnohdy se ani nevyužijí smysluplně ke zlepšení kvality ovzduší.

Kraj selhává, stát na něj kašle a lidé přicházejí o miliony

Kraj musí být v tomto nekompromisní a ve spolupráci s obcemi, jejichž obyvatelé musí dýchat škodliviny, by si měl vykřičet změnu legislativy. Až stamilióny by pak mohly pomoct městům, které jsou přímo v dosahu těžkého průmyslu. Peníze mohou pomoct také s kvalitou ovzduší, ZVÝŠIT KVALITU ŽIVOTA, PŘINÉST INVESTICE DO VEŘEJNÉHO PROSTORU ČI PODPOŘIT NOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA NEBO VZDĚLÁNÍ DALŠÍ GENERACE. Pokud velké podniky opravdu udělaly vše, pak se musíme zaměřit na eliminaci škodlivin jinde – doprava, lokální topeniště atd. Z peněz lze razantně přeměnit velkou část dopravy na plyn či jiné ekologické zdroje (včetně dotační podpory soukromých vozidel) či snížit emise jinde. Kvalitu života může zvýšit více investic z těchto peněz do veřejného prostoru.

Peníze musí pomáhat tady, ne v Praze či jinde

Milióny, které platí znečišťující podniky, musí pomáhat zejména zde, kde musí lidé dýchat škodliviny. To by měl být jejich smysl, ne? Peníze mohou také jít na pravidelné ozdravné pobyty pro děti či jiné projekty, které pomohou zdejším lidem. Zatím ale často končí někde jinde. Proč stát posílá peníze i tam, kde nejsou takové problémy s ovzduším? Je to jako by lékař léčil drobná zranění na těle, které je v akutním stavu závažné nemoci.

Také proto kandiduji za koalici PRO REGION (SZ a SNK-ED) do krajského zastupitelstva, protože se chci alespoň pokusit vyburcovat ostatní, aby se pokusili toto změnit.

Jiří Klega advokát, VŠ pedagog (bývalý zastupitel města Vratimov). Všechny kadidáty najdete na webu KoalicePROREGION.cz