Nová radnice, Ostrava

29. 8. 2015

Ve středu 9. září proběhne již osmé jednání ostravského zastupitelstva v budově magistrátu. Zastupitelstvo má 55 členů. A co bude projednávat?

Porcování příjmů z ostravských automatů

Do konce června měly jednotlivé městské obvody Ostravy termín pro odevzdání návrhu na regulaci hazardu na svém území. Návrhy budou nyní zpracovávat úředníci odboru financí a rozpočtu. Většina obvodů byla pro plošný zákaz. Jediným velkým obvodem, kde hazard nechtěli zakázat zcela, byla Moravská Ostrava a Přívoz.

Výnosy z provozu hracích automatů, které jsou stále rozmístěny na území Ostravy, přinesly městu přibližně za první půlrok 186 milionů. Celkem je na území města stále 412 klasických mechanických automatů a 2690 tzv. jiných technických herních zařízení. Celkem je tak v Ostravě dosud neuvěřitelných 3102 automatů. Více než třetinu jich má obvod Ostrava-Jih (1365), 690 automatů je v Porubě, 393 v Moravské Ostravě a Přívoze, čtvrtým obvodem s největším počtem automatů jsou Mariánské Hory a Hulváky (347 přístrojů). Regulace hazardu je v Ostravě stále dlouhodobě problémem a zastupitelstvo nedokázalo automaty z města zatím zcela vymýtit. Zelení v mnoha městech usilují o úplný zákaz automatů a negativních společenských jevů, které se v blízkosti heren objevují. O úplný zákaz automatů usilují zelení například v Praze, Plzni, Brně nebo ve Vsetíně.

Baník požaduje po městu další dotaci 4 miliony

Zastupitelé budou 9. září rozhodovat také o tom, zda pošlou další dotaci obchodní společnosti FC Baník Ostrava, a. s., která by měla vystačit do konce roku, ve výši 4 miliony korun z městské pokladny. Původně přitom chtěl Baník milionů jedenáct.  Dotace má pokrýt dopravu, energie, kancelářské potřeby, nájem, odměny trenérů, úklid nebo třeba provoz webových stránek klubu. Městské peníze, pokud jejich převedení zastupitelé schválí, by měly klubu vystačit do konce letošního roku.

Ostrava bude mít nové ulice

Komise rady města, která připravila názvy nových ulic v Ostravě, nyní navrhla pojmenovat v katastru Výškovice v Ostravě-Jihu nové ulice Černohorská, Makedonská, Slovinská a Podolská. Jedná se o ulice v blízkosti zahrádkářské kolonie a současné Proskovické ulice, kde stojí převážně rodinné domky.