29. 8. 2016

V pondělí 5. září 2016 (9:30 – 13:30) proběhne v Ostravě seminář na téma Energetické úspory v bytových domech. Jedná se o představení aktuální výzvy Integrovaného regionálního operačního programu (č. 37).

Podpora je poskytována pro bytové domy na území ČR s výjimkou hl. m. Prahy (zde bude poskytovat podporu pro obdobná opatření program Nová zelená úsporám). Bytovým domem se rozumí dům se 4 a více byty, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomuto účelu určena. Podporována je řada aktivit, které přispívají k energetickým úsporám. Tyto aktivity je možné kombinovat a tím zvýšit jejich efektivnost: např. se zateplením obvodových konstrukcí a výměnou oken lze současně provést také výměnu zdroje tepla nebo instalaci dalších systémů pro získání energie. Žadateli mohou být vlastníci bytových domů (s výjimkou fyzických osob nepodnikajících) a společenství vlastníků jednotek.

Pro žadatele je připraveno 3,5 mld. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj, národní spolufinancování činí max. 5, 25 mld. Kč. Maximální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 90 mil. Kč, minimální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 300 000 Kč. Žádat mohou vlastníci bytových domů a společenství vlastníků jednotek, kromě fyzických osob nepodnikajících.

Podpořeno bude zlepšení tepelně-technických vlastností konstrukcí na obálce budovy, Instalace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního vzduchu, Výměna zdroje tepla pro vytápění; Výměna zdroje tepla pro přípravu teplé užitkové vody; Instalace solárních kolektorů nebo fotovoltaických systémů; Instalace zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn a kryjících primárně energetické potřeby budov, ve kterých jsou umístěny.

Místo: Magistrát města Ostravy, sál zastupitelstva, Prokešovo náměstí 8, Ostrava. Vstup volný.

Pokud se chcete semináře zúčastnit, potvrďte svou účast do 1. 9. 2016 do 12:00 hod. na email: veronika.tesarova@mmr.cz